Hepimiz sağlıklı beslenmeyi
istiyoruz. Bazılarımız kilo vermek için, bazılarımız hastalıkları için yediklerine
dikkat etmeye mecburdur. Peki beslenme ne demektir? Yeterli ve dengeli
beslenmek ne demektir? Nasıl uygulayabiliriz? Bunları biliyor muyuz?
Öncelikle beslenmeyle başlayalım;
Beslenme, büyüme, yaşamın
sürdürülebilmesi ve sağlığın korunabilmesi için besinlerin kullanılmasıdır.
Vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli enerjinin sağlanması
( karbonhidratlar, proteinler, yağlar enerji sağlayan ögelerdir) yeterli beslenme, enerji yanında bütün
besin ögelerinin gereksinim kadar sağlanması da dengeli beslenmenin tanımıdır.
Peki sağlıklı tabağı nasıl yapabiliriz?
Bunun için dört yapraklı yonca
modelini iyi bilmemiz gerekiyor. Dört yapraklı yonca nedir dersek:
1. Ekmek
ve Tahıl grubu
2. Et
grubu
3.Süt
grubu
4. Sebze
ve meyve grubu
Etrafındaki dallarda zeytinyağını
temsil etmektedir.
Ekmek ve Tahıl Grubu: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi
tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri
ürünler bu grup içinde yer alır.
Et Grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru fasulye, nohut,
mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu
grupta yer alır.
Süt grubu: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, süt, kefir, ayran
gibi sütten yapılan besinler yer alır.
Sebze ve Meyve Grubu: Tüm
sebze ve meyveler bu grup içerisinde yer alır.
Bu grupları bildikten sonra
sağlıklı tabağı oluşturmak bizim için çok kolay. Her ana öğünümüzde bu dört
grubu da bulundurmaya çalışmalıyız. Her zaman dört grubu birlikte
tüketemeyebiliriz. Bu çok doğaldır. Bu gibi durumlarda da eksik kalan grubu ara
öğünlerde tüketerek tamamlayabiliriz. Gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğün yapıyor
isek zaten zorluk yaşamayız.
Şimdi örnek menüler oluşturalım:
Örnek Kahvaltı Menüsü
Örnek Öğle Yemeği Menüsü
Örnek Akşam Yemeği Menüsü
Öneriler:
- Daha uzun süre tokluk sağlamak ve kan şekerimizin dengesi için esmer ekmek( çavdar, tahıllı, çok tahıllı, kepekli vb.) tercih etmeliyiz. Pirinç yerine bulgur, makarnalarda da kepekli veya tahıllı makarnaları tercih edebiliriz.
- Et/tavuk/balık grubunu pişirirken haşlama, ızgara yöntemlerini kullanmalı, kızartmadan uzak durmalıyız.
- Süt grubunda light ürünleri tercih edebiliriz.
- Sebze yemeklerimizi sıvı yağla ve az yağlı yapabiliriz.
- Salatalarda limon, sirke nar ekşisi kullanabilir, yağsız tüketemiyor isek zeytin yağ 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.
- Sağlıklı beslenme için günlük sebze – meyve grubunu en az 5 porsiyon tüketmeliyiz( örneğin 5 porsiyonu; 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve olarak bölebiliriz).
- Bir grup besinden çok seçeneğimiz var ve tercih yapmak istemiyor isek ( örneğin pilav ve ekmek veya yoğurt ve sütlü tatlı) tüketirken porsiyon miktarımıza dikkat etmeli, azar azar yemeliyiz.
Dyt. Tuğçe Göktürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder