24 Mart 2015 Salı

Sağlıklı Tabağım


Hepimiz sağlıklı beslenmeyi istiyoruz. Bazılarımız kilo vermek için, bazılarımız hastalıkları için yediklerine dikkat etmeye mecburdur. Peki beslenme ne demektir? Yeterli ve dengeli beslenmek ne demektir? Nasıl uygulayabiliriz? Bunları biliyor muyuz?
Öncelikle beslenmeyle başlayalım; Beslenme, büyüme, yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunabilmesi için besinlerin kullanılmasıdır. Vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli enerjinin sağlanması ( karbonhidratlar, proteinler, yağlar enerji sağlayan ögelerdir) yeterli beslenme, enerji yanında bütün besin ögelerinin gereksinim kadar sağlanması da dengeli beslenmenin tanımıdır.

Peki sağlıklı tabağı nasıl yapabiliriz?

Bunun için dört yapraklı yonca modelini iyi bilmemiz gerekiyor. Dört yapraklı yonca nedir dersek:


1.  Ekmek ve Tahıl grubu
2. Et grubu
3.Süt grubu
4. Sebze ve meyve grubu



Etrafındaki dallarda zeytinyağını temsil etmektedir.


Ekmek ve Tahıl Grubu: Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.

Et Grubu: Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.     
                      
Süt grubu: Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt, süt, kefir, ayran gibi sütten yapılan besinler yer alır.

Sebze ve Meyve Grubu:  Tüm sebze ve meyveler bu grup içerisinde yer alır.          

Bu grupları bildikten sonra sağlıklı tabağı oluşturmak bizim için çok kolay. Her ana öğünümüzde bu dört grubu da bulundurmaya çalışmalıyız. Her zaman dört grubu birlikte tüketemeyebiliriz. Bu çok doğaldır. Bu gibi durumlarda da eksik kalan grubu ara öğünlerde tüketerek tamamlayabiliriz. Gün içerisinde 3 ana, 3 ara öğün yapıyor isek zaten zorluk yaşamayız.

 Şimdi örnek menüler oluşturalım:

Örnek Kahvaltı Menüsü
Süt                                                                              süt grubu
Beyaz peynir                                                              et grubu
Domates- salatalık- mevsim yeşillikleri                    sebze- meyve grubu
Ekmek                                                                        ekmek ve tahıl grubu

Örnek Öğle Yemeği Menüsü
Izgara tavuk                                                                et grubu                                                               
Bulgur pilavı                                                              ekmek ve tahıl grubu
Salata                                                                          sebze- meyve grubu
Ayran                                                                          süt grubu

Örnek Akşam Yemeği Menüsü
Etli bamya                                                                    et ve sebze-meyve grubu
Yoğurt                                                                          süt grubu
Ekmek                                                                          ekmek ve tahıl grubu
Meyve                                                                          sebze ve meyve grubu


Öneriler:
  1. Daha uzun süre tokluk sağlamak ve kan şekerimizin dengesi için esmer ekmek( çavdar, tahıllı, çok tahıllı, kepekli vb.) tercih etmeliyiz. Pirinç yerine bulgur, makarnalarda da kepekli veya tahıllı makarnaları tercih edebiliriz.
  2. Et/tavuk/balık grubunu pişirirken haşlama, ızgara yöntemlerini kullanmalı, kızartmadan uzak durmalıyız.
  3.    Süt grubunda light ürünleri tercih edebiliriz.
  4. Sebze yemeklerimizi sıvı yağla ve az yağlı yapabiliriz.
  5. Salatalarda limon, sirke nar ekşisi kullanabilir, yağsız tüketemiyor isek zeytin yağ 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.
  6. Sağlıklı beslenme için günlük sebze – meyve grubunu en az 5 porsiyon tüketmeliyiz( örneğin 5 porsiyonu; 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve olarak bölebiliriz).
  7. Bir grup besinden çok seçeneğimiz var ve tercih yapmak istemiyor isek ( örneğin pilav ve ekmek veya yoğurt ve sütlü tatlı) tüketirken porsiyon miktarımıza dikkat etmeli, azar azar yemeliyiz.




Dyt. Tuğçe Göktürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder